Nova llei...

Acaba un nou curs i aquest cop sí que sembla que tindrem nova Llei de la Corporació. Si no al juliol, al setembre.

Ha plogut molt des del mandat parlamentari de desembre de 1999, i ara que tenim a tocar la llei que ha de blindar la independència empresarial i professional de la CCRTV sembla que no ens ho creguem, o que no ens motivi.

Raons n’hi ha, per a l’escepticisme sobre la nova llei de la CCMA. Com el mal exemple de RTVE, amb una bona llei però burlada per l’actuació de la SEPI reduint la plantilla a la meitat. Una llei que no està acompanyada d’un Consell Audiovisual, que reprodueix quotes polítiques i que es devalua pel pacte PSOE-PP per elegir-ne el President.

Però també s’alimenta l’escepticisme barrejant l’actuació dels partits en el tema dels blocs electorals, menystenint el paper del CAC en el nou model o anticipant dificultats de gestió per la nova Llei a causa de possibles solapaments de funcions entre Consell de Govern, President i Director General. Mantenint, en suma, que res no canviarà.

Seria oblidar l’essencial : que la nova llei és un canvi de paradigma, que passa del nomenament governamental d’un director general amb amplis poders a un pes central del Consell de Govern, nomenat pel Parlament però filtrat pel CAC, que elegeix el director general per sis anys. A aquest l'acompanyarà un President permanent nomenat pel Parlament per 2/3 d’entre els membres del Consell, en un esquema organitzatiu que pot xocar però segueix el model de la BBC.

La llei per ella sola no millorarà la realitat, però ha de permetre millorar-la. Hem conegut les pròpies limitacions quan han desaparegut els controls més intensos del passat. Caldrà acabar la feina de posar fi als blocs electorals, un altre corsé que ens ha ofegat professionalment.

Però la feina més important serà la reflexió que poguem fer individualment i col.lectivament en un nou context de més llibertat: i ara què? Per nosaltres la resposta és clara : ara, al servei dels ciutadans.

Comentaris

Anònim ha dit…
Beno, gràcies al PP la cosa queda per l'octubre. Visca la transitorietat permanent !
Anònim ha dit…
Avui 27 de juliol, el Consell Consultiu ha dictaminat que la LLei de la CCMA és plenament constitucional i estatutària.

Entrades populars d'aquest blog

Desmuntant el Sense Ficció

Salvem la nostra professionalitat

La vergonyosa conxorxa de Tatxo Benet i David Madí per vendre 8 documentals a TV3