Diguem NO

 

L'afer del 8M al programa Planta Baixa amb la substitució de treballadores en vaga de la productora per professionals de TV3 ha obert el meló de la relació d'aquest programa amb els Serveis Informatius.

En reunió amb el Comitè d'empresa i els Consells Professionals d’Informatius, Esports i Programes, la direcció afirma que no hi ha barra lliure perquè els periodistes de TV3 treballin per aquest programa i que la col·laboració s'ha de limitar a casos excepcionals. Una posició que contradiu la del director de TV3 a la Comissió de Control de la CCMA, on va dir que s'ha de considerar normal la col·laboració entre Informatius i Programes, perquè per a l'espectador "tot és TV3".  Però què és una notícia sinó un cas excepcional? Un accident, un incendi, un assassinat, una sentència inesperada, unes declaracions explosives, tot això i molt més és el material excepcional amb què es nodreixen els Informatius.

La direcció proposa gestionar la relació cas a cas amb la feina d'una coordinadora amb coneixements i experiència. I es diu que es consultarà sempre els treballadors implicats que "no s'han de sentir pressionats". Però és impossible dirigir les percepcions de les persones, perquè cadascú s'ho prendrà d'una forma diferent.

Per això des d'aquí convidem a la fermesa. No es poden fer directes pel PB i treballar pels del 324 i els TNs i preparar la crònica per a Informatius al mateix temps sense que pateixi la qualitat de la informació i la vida dels professionals. D’entrada, diguem NO.

Des de la part professional es proposa recórrer al canal 3/24 per les ocasions "excepcionals". Seria el més natural i just per l'equip que treballa des de fa anys en la informació continua, amb la creixent indiferència de la direcció. I un fre a la deriva de frivolització de la informació amb productes que hi barregen l’entreteniment.

I pel que fa a les aparicions en pantalla "a la inversa", de professionals del Planta Baixa i altres programes, en programes informatius, caldria veure'n les implicacions laborals i professionals. Hi ha una clara desigualtat salarial i una clamorosa falta de cobertura de l'Estatut Professional d'Informatius.

Per tot plegat reclamem de la direcció una posició clara sobre aquestes col·laboracions que ha volgut fer passar com a 'normals'. I també un mecanisme conjunt amb representants dels treballadors a l'hora d'avaluar situacions que puguin ser realment d'excepcionals, i no habituals.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Salvem la nostra professionalitat

Desmuntant el Sense Ficció

La vergonyosa conxorxa de Tatxo Benet i David Madí per vendre 8 documentals a TV3