Una plantilla invertida

 

Cada setmana el portal intern ens sorprèn amb noves convocatòries i nous nomenats de càrrecs nivell H. Són llocs de treball de lliure designació i de lliure retribució sense cap mena de control dels representants sindicals per garantir els criteris de capacitat, idoneïtat, mèrits i experiència, que exigeix la contractació a l'administració pública. 

Primer, l'excusa va ser que el Consell de la CCMA es volia fer un organigrama a mida. Veurem quan acabarem pagant en indemnitzacions per acomiadaments. I ara, l'excusa són les necessitats de la plataforma i la nova organització dels processos de treball. 

La realitat és que sovint el processos interns per ocupar aquests nou perfils els declaren deserts i s'acaben cobrint amb un "vell conegut" de fora. Només cal fer la prova del Linkedin per esbrinar el vincle del nou cap amb membres del Consell de la CCMA o responsables de recursos humans. Com ens va dir cínicament un d'aquests caps: és que Catalunya és molt petita..."

Sovint els càrrecs nivell H eren càrrecs d'anada i tornada. Un cop deixaves de fer la feina nivell H tornaves al teu nivell d'origen (conductors, directors, editors...). Ara se'ls fa fixos en aquest nivell salarial per designació directa i de per vida. 

I d'on surten les places? El Consell de la CCMA fa el que els sembla amb les places que queden lliures per jubilació i no s'està de reconvertir-les en nivells H.

S'està creant una piràmide laboral cada cop més INVERTIDA, més gran per la part de dalt que per la de sota. Recentment s'acaba d'aprovar la contractació indefinida de 48 nous companys i companyes. Cap  operador d'imatge, només 3 ENG. I això que la tele és imatge. 

I les mancances per aquesta gestió laboral perversa només es pot compensar amb la famosa polivalència, encara que això vagi en detriment de la qualitat de la feina i de les condicions treball. En el cas dels redactors/redactores, per exemple, no només han de fer servir el "mojo" (sense haver-se'n definit ni l'ús ni la formació necessària), ara els obliguen a perdre hores liquidant tiquets amb el Tickelia. Resulta esperpèntic que en ple conflicte de Palestina o d'Ucraïna una de les principals preocupacions hagi de ser  fer bé la liquidació. S’ha organitzat una recollida de firmes per expressar l’oposició al sistema, podeu afegir la vostra al calaixet de producció on hi havia els fulls per enganxar tickets amb pega.

Però tot això tampoc no ens pot fer passar per alt l'endogàmia i l'opacitat en la planificació de la nova temporada de TV3 i les cares que l'han de liderar. Provoca vergonya aliena que la nova responsable de Més 324 sigui la parella del cap d’informatius. Les formes són tan importants com els continguts i aquí s’han trencat uns quants plats. La principal perjudicada serà aquesta professional, que sempre portarà la llufa penjada. Aquest consell de govern de la CCMA i els màxims responsables de TV3, de moment, se senten molt ben emparats políticament per actuar amb impunitat, però això no ens impedirà als treballadors denunciar les seves arbitrarietats.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Salvem la nostra professionalitat

Un procés participatiu per avançar o per seguir a la roda del hamster?

La vergonyosa conxorxa de Tatxo Benet i David Madí per vendre 8 documentals a TV3