Més i millor periodisme

Els canvis estan en marxa. Canvi a la direcció d’informatius, d’editors-presentadors, canvi d’hora i de durada del TNV. Parlen de l’enèssim canvi d’imatge i també es treballa en millorar la forma d’abordar la informació. Moure les aigües com ho estan fent sempre donarà resultats, millores tècniques que poden ser valuoses.
Però el canvi més necessari és el del clima professional de la Redacció, de capa caiguda des de fa temps. Falta de seguretat i d’autoestima que té arrels profundes en el model governamental que va marcar la tele des del començament, en la imperícia i falta de professionalitat de molts caps al llarg de 24 anys d’història i de la falta d’autoexigència de molta gent durant massa temps.
Ara es posa en marxa una fase d’estudi de les sinergies entre el 3/24, Catalunya Informació i TeleNotícies.cat, que es podria estendre a tots els informatius. Ens diu Joan Majó que l’encàrrec que té en Jaume Masdeu consisteix en analitzar els processos de treball per veure quines fases poden ser comunes. La idea seria que en aquestes fases es pogués donar la mobilitat de professionals entre empreses. I afegeix que no toleraria resistències o negatives. Això faria més eficient l’assignació de recursos (nosaltres) i permetria fer més coses. El Director General afirma que en cap cas es planteja aquest estudi per fer una reducció de personal.
Els professionals audiovisuals no ens podem tancar al canvi tecnològic, les millores de l’organització i major eficiència, és de sentit comú. Ens diu també que aquest estudi pot donar com a resultat descartar l’establiment d’ aquest procés d’integració. Però que si la conclusió és que sí, ho vol dur endavant malgrat els desacords. Admet però la petició de diàleg amb els organismes professionals. Quan es plantegi de forma concreta caldrà parlar-ne amb molta calma.
Però en aquest conjunt d’iniciatives des de la CCRTV i des dels Serveis Informatius de TVC trobem a faltar una peça i li hem dit personalment al Director General: cal invertir en informació i cal assumir que això té un cost.
Invertir en informació significa, sobre tot, donar més temps als professionals per buscar la primera matèria. Deslligar la corretja que ens subjecta a la màquina de produir per poder anar a buscar aquell material que altres no tenen. La competència privada i pública es dedica a remenar les escombraries dels successos, fer reportatges de coloraines i abusar dels esports. Nosaltres hem de remar riu amunt, trobar la informació que els nostres espectadors mereixen i, llavors si, distribuir-la per tots els canals que ara tenim.
Per rendibilitzar aquest esforç i alhora estimular els professionals cal obrir noves finestres. Veurem en què queda la reforma del TNV i hem d’aprofitar més el 3/24, però ha arribat l’hora de fer un producte intermedi entre la informació diària i el 30 minuts. És el moment de recuperar l’Actual, ara que desapareix l’Entre Línies i s’alliberen recursos per la reducció del TNV. És una oportunitat per TV3 i per la nostra audiència.

Comentaris

Anònim ha dit…
Publicatr a EL TRIANGLE...

Majó posa un ’Matías Prats’ a presentar el TN"

La designació de Ramon Pellicer com a conductor del ’TN vespre’ desperta alguns recels entre els
professionals que desconfien del seu carácter mediàtic i dels seus flirtejos amb la publicitat.

La preocupació que ha provocat a
TV3 la caiguda d’audienda del Telenoticiesvespre ha tingut com a primera reacció la designació de
Pellicer com a conductor i director
de l'espai. Aquesta decisió del
director general de la CCRTV no ha estar acollida amb
satisfacció per la totalitat del personal d’Informatius de la cadena pública.

Tot i reconèixer els seus mèrits professionals, hi ha algunes circumstàncies que podrien suposar un handicap per al correcte desenvolupamendte la seva
funció en una emissora pública.

Amb el nomenament de Pellicer, els
responsables de TVC aposten per un model similar al que podria representar Matías Prats a Antena
3 (...). La gran diferencia
és que Prats treballa per a una cadena privada, i Pellicer per a una de pública.

(...)

Un altre element que inquieta alguns àmbits de la redacció de TV3 és
la desconnexió que ha tingut
del debat professional que hi ha hagut a l'empresa. Així, sembla desconèixer tota la mobilització que hi ha hagut en els darrers anys amb reladó als blocs
d’informació electoral.

Pellicer, en una
entrevista publicada a El Periódico el 21 de febrer passat, en ser preguntat sobre
com escollir les noticies, especialment amb vista a les municipals, respon
que, per sort, en una televisió publica, aquest tipus d’informació està regulada, i el seu tractament és previst pel Parlament (...)!!!

Des de fa anys, els treballadors de TV3 i d’altres mitjans públics
no deixen de reclamar que això
s’ha de decidir amb criteris professionals.

(..)
Anònim ha dit…
Això de l'Actual, o un informatiu setmanal, és interessant : és l'assignatura pendents dels Serveis Informatius de TV3. Estan bé els nous formats per emetre, però els continguts han de ser el fonamental. Abans, en altres èpoques, s'entenia que no hi hagués atreviment per fer un programa així, perquè significava reflectir el pais real. Ara, i més si s'aprova la nova llei, és l'hora de fer informació aprofundida, més enllà de les notícies estrictes.

Entrades populars d'aquest blog

El ridícul informatiu de TV3 de la Copa Amèrica

Un procés participatiu per avançar o per seguir a la roda del hamster?

Salvem la nostra professionalitat