Curs d'ENG per Redactors

A La secció sindical hem rebut la inquietud d'alguns redactors per fer un curs de càmera que els doni la capacitat d'ENG. Hem fet un esquema de curs que us proposem d'esmenar. El resultat el presentarem a la comissió paritària de formació.

Temari:

Part teòrica

- Llenguatge audiovisual: repàs i consolidació dels coneixements.
- Plantejament del rodatge periodístic
- Coneixement tècnic de la càmera
- Teoria de la llum i el color
- Els equips de so i l’enregistrament
- Els equips d’il.luminació i el seu ús

Part pràctica

- Rodatge a les instal.lacions o voltants de TV3
- Elaboració d’informacions audiovisuals
- Revisió crítica amb el professorat


Els alumnes faran les pràctiques en parella i el nombre d’alumnes per curs estarà en funció de la demanda i de la disponibilitat de càmeres.

La distribució del temps del curs ha de primar la part pràctica sobre la teòrica en una proporció de 3 a 1

La durada del curs és la que acabarà determinant la solidesa dels continguts adquirits. Per això us proposem que opineu. Hi ha qui diu que tres dies intensius són suficients per assolir un nivell mínim. Altres parlen de tot un mes de curs com una forma de donar una solidesa de coneixements. La durada també depèn de si les hores lectives són a jornada complerta o parcial.

Comentaris

Anònim ha dit…
Quan veurem un curs de redacció per cameres?
Anònim ha dit…
Si us plau, porto més de 20 anys fent aquesta feina i encara estic aprenent cada dia.
Com podeu pretendre fer anar aquests pobrets a treballar al carrer amb 3 dies, o 1 mes de curset?
Fem les coses bé d'una vegada per totes, que l'audiència es mereix el millor.
Anònim ha dit…
Veig que a l'SPC seguiu en la linea + erronea.....encara escriviu amb olivetti?....un curs de tres dies o un mes (quin luxe!!) que capacitaria???? saber encuadrar? saber posar la cinta? saber on està el botó de REC?....No he vist més poc respecte per la feina dels companys que operen amb la càmera de fa temps...cada dia que passa us supereu....
Anònim ha dit…
Al darrer missatge : amb aquests arguments no s'hagués pogut fer que els redactors editessin. Hi estàs en contra, del què s'ha fet?.
Si no graven bé, que hi hagi un control de qualitat. Però l'alternativa és impedir que alguns que volen dur càmera ho facin, treballant com ho fan en una televisió?.
Anònim ha dit…
Al darrer-darrer missatge: Soc un altre anònim, cap dels anteriors. Crec que el que intenten expressar les queixes és que la feina ha de tenir uns mínims de qualitat. D'acord: que els redactors que vulguin ser ENG es formin, i que es formin bé. Però que la formació no serveixi per encobrir decisions molt més tràgiques. Per exemple, LA VACA... És clar que hi ha redactors que editen bé i passar al sistema d'edició no linial generalitzada ha estat un encert... Però, s'han fet bé les coses? I les que s'han fet, a quin preu? Hem estandaritzat una cadena de producció de baix perfil estètic. Ho pateixo com a professional i com a espectador. Veig en un PPP editatges de redactors i crec, honestament, que el resultat és força desil.lusionant. Amb els CONTROLS DE QUALITAT acabes no fent la teva feina, intentant solucionar montatges mal fets, estructures incorrectes, sense tenir en comte aspectes tècnics i de llenguatge audiovisual BÀSICS. I el que és pitjor, quan et penses que t'has escapat del cercle viciós, resulta que el fons documental que estem deixant és exactament això que no ens agrada. Deuen ser manies meves. Però si em pregunten, en molts aspectes estic encontra, sobretot de com s'ha fet. No trobo que reflexionar sobre aquesta realitat sigui queixar-se per queixar-se (com a vegades es diu).Es tracta d'un sentiment de RESPONSABILITAT. Em sembla bé que es facin tots els cursos necessaris per formar a la gent però hauriem de saber QUÈ assumim prenent certes decisions. Ah!!! quina polèmica tan apassionant!!! Ara faig jo la pregunta, com a espectadors (i no cal que ningú las verbalitzi enlloc): de veritat esteu satisfets de la tele que veiem?
Anònim ha dit…
el problema de la vaca, com el que es donarà si es formen redactors en l'ús de la càmera, és com tot, la formació no s'acaba en el curs, sinó que després hi ha d'haver un seguiment. Per cert que en el Natural es va prometre formació en lleguatge audiovisual i encara es hora que es doni. Com en la càmera, no n'hi ha prou de saber fer anar l'aparell. També cal donar nocions de llenguatge televisiu. I penseu: Quants anys fa que això no es fa? Quants anys fa que la formació consisteix en la imitació, reproducció (i perversió) de les virtuts, però també molts vicies dels redactors, ENG i càmeres més veterans, assentats en aquells recursos que els són més còmodes i que fa anys que no innoven?.

L'enèssim anònim
Anònim ha dit…
Ara si que respon l'anònim "queixós":
A "tu" et preguntaria si estaries d'acord a que fessim un curs de 2 mesos de redacció als operadors interessats, i que després amb un seguiment i control de qualitat (per si no escriuen bé) ja podessin fer..al cap i a la fi treballant com treballem en una televisió, potser un operador amb un mínim de saber escriure també te el mateix dret,ono?....

Amb els meus arguments potser no s'haurien fet les coses com s'han fet, perqué si tens memòria, sabràs que la idea inicial era apartar els operadors del muntatge. Després,i una vegada vista la mala direcció que portavem, els operadors es dediquen al TEU magnífic CONTROL de QUALITAT dels grans muntatges que veïem a diari....
No és qüestió d'alternatives prohibitives, és només que hi ha una cosa que en diem professió, i n'hi ha una de més important que en diem RESPECTE professional, i amb iniciatives així, és demostra el poc que en tenen alguns cap a la feina dels altres.

Plantejeuvos també si haurieu d'haber passat unes oposicions de redactor(els qui en teniu, clar) a televisió, quant teniu un reconegut desconeixement del llenguatge audiovisual (reclameu formació,no?).
Anònim ha dit…
Que ningú no s'ofengui : als telenotícies fem sobretot informació (audiovisual), no sols "televisió".
Anònim ha dit…
NO, no ens ofenguéssim, però als telenotícies fem informació audiovisual, sense parèntesi a l'audiovisual....sols "televisió"??que potser els únics que fan informació a televisió són els telenotícies???? em sembla una idea i/o pensament un pèl "integrista" (t'agraden les cometes?)

Entrades populars d'aquest blog

Salvem la nostra professionalitat

Desmuntant el Sense Ficció

La vergonyosa conxorxa de Tatxo Benet i David Madí per vendre 8 documentals a TV3