Els reis els portaran carbó

Acabem l'any amb crisi, diuen. I per això no poden pagar els sous previstos, que si de cas arribaran al cap de quatre anys, si és això el que dura el Conveni. I si hi ha sort, es pot afegir. A canvi, volen satisfer algunes "reivindicacions" de la direcció, com congelar nòmina variable o retallar les llistes d'espera, per no generar drets, o fer categories "d'entrada", més barates, per a periodistes. Però no afluixen en reduir el "núvol", regular l'estada dels estudiants, eliminar la contractació per obra sense proves per als nivells F i G o fer d'una vegada els concursos necessaris de redactors, ENG, OPI, etc.
Mentre, el Parlament no ha elaborat encara el mandat marc per a sis anys que preveuen la Llei de la Corporació i la de Comunicació Audiovisual de Catalunya, i que "ha d’establir els objectius que ha d’assolir el conjunt del sistema públic audiovisual".
El Govern i la CCMA no han acordat el contracte programa que ha de derivar del mandat marc, i que "ha d’establir d’una manera concreta i precisa els objectius per a un període de vigència de quatre anys revisable cada dos anys" (Lleis de la CCMA i de la Comunicació Audiovisual).
Els pressupostos pel 2010 i la programació prevista, per tant, no responen al contemplat per la Llei, és a dir, no devenen del general al particular, sinó que primer s'acorda una programació, es preveuen ingressos i despeses, i això sí, se segueix "contenint" la plantilla, mantenint precarietat per feines estructurals.
En canvi, la inversió en productores creix, i més a informatius, on ja s'aposta per equips sencers externalitzats a delegacions catalanes, que s'afegeixen als mercantils, o TRADE, a ciutats de l'estranger o a Tortosa. Es diu que això no és nou, però és obvi que s'amplia una tendència i que els drets dels candidats de les llistes d'espera queden malmesos.
Per alleugerir alguna pressió superior, s'anuncia un pla de prejubilacions i es diu el nombre de candidats : 180 a tota la Corpo. Això sí, voluntaris, però no se sap què es farà si hi ha pocs entusiastes. Llavors no seran tantes les places amortitzades (en volen 4 de cada 5), que segons se'ns diu va ser condició del Govern per concedir diners per al pla.
Al Portal de Notícies, amb gent de diverses empreses de la Corporació, i amb diversos nivells salarials, i coberts uns i altres no per l'Estatut Professional, se'l porta a TV3, a prop dels Informatius, i es ven que és una secció més, amb petició de voluntaris inclosa, o bé de "sisplau-per-força", ignorant diferències d'empreses, de feina descrita en quaderns de valoracions i no diguem ja motivació professional.
Al canal 3/24 es fa fora gent a qui es va anar a buscar a la ràdio perquè donava bé en pantalla. Fins i tot enmig d'un embaràs es fa plegar a qui ja estava planificada, i amb roba comprada per al seu estat. L'argument és que no se la pot contractar més si no es vol que quedi fixa, i que no se li fa el contracte "d'artista" perquè el Comitè d'empresa no vol. Però ni el Comitè sap res, ni això impideix que es contracti com a artista la conductora d'Aran al canal, ni que es mantingui aquest contracte, previst per al món de l'espectacle, per a conductores de TN Cap de Setmana i d'Els Matins.
Del Llibre d'Estil cap notícia oficial : sembla el secret de Fàtima. I per dalt, al Consell, es pensen que l'estem fent "des d'abaix" : tot serà segons el cristall amb què es mira. Es desconeix cap organisme representatiu dels treballadors que hi hagi estat convidat a participar.
La comunicació, condició per a la participació, continua vertical. Seguim sense actes de les reunions de redacció, que porta a un campi-qui-pugui on es barregen e-mails beintencionats dels caps, que s'endú el vent, amb deserts informatius en diversos col.lectius i categories. Serà que controlar la informació és poder?. Tampoc no es compleixen les reunions trimestrals entre direcció d'informatius i Comitè Professional, desaprofitant així les possibilitats d'aquest instrument.
Els Mags d'Orient tenen molts motius per portar carbó. I ben negre.

Comentaris

Anònim ha dit…
Totes les productores són plantilla encoberta, però això no ho compten com a massa salarial.
D'aquí la tendència a externalitzar. Però són peles igual.
Anònim ha dit…
La directora general va dir al Parlament que aquest any no acabarem amb dèficit, pel nou finançament i per un repunt de la publicitat.

Doncs ens podrien donar el 2010 el 2% que tenien pressupostat pel 2009

Entrades populars d'aquest blog

Desmuntant el Sense Ficció

Salvem la nostra professionalitat

La vergonyosa conxorxa de Tatxo Benet i David Madí per vendre 8 documentals a TV3