MALS ESTILS

Ara resulta que el preacord de Conveni col.lectiu, firmat el 23 de març, i ratificat pel Consell de Govern de la CCMA el 26 de març, no es va enviar a Economia i Finances, que és qui ha de donar l'OK definitiu, fins el 6 de maig. El mateix departament que decretarà, o no, si els retalls salarials als treballadors de la Funció Pública s'estendran a totes les empreses públiques, com la nostra. En el cas de TVC, si això es confirmés, ens ho aplicaria el mateix responsable que d'altra banda ha de confirmar al nostre Conveni. I suposaria una vulneració del mateix que comportaria respostes legals per a la defensa de la lliure negociació col.lectiva.

La Direcció General diu que es va enviar més tard perquè esperava que es concretés el nou Contracte Programa, que alliberaria d'haver de justificar increments per sobre de la Llei de Pressupostos. I que per això la via de justificar l'acord econòmicament, més complexa, s'ha fet esperar. Fins quan, no se sap, i més mentre s'espera si ens apliquen retalls, que sens dubte tindrien una resposta important per part de la plantilla, convocada ja a fer vaga el 8 de juny.

Mentre, el Consell de Govern figura que ultima la Guia Editorial, la primera part del Llibre d'Estil, sense que hagi respost a la petició que es va fer des del sindicat que es difongués internament. Però com que el text corria ja per redaccions i grups parlamentaris, finalment ha arribat a mans nostres. No cal dir que qui el vulgui veure es pot posar en contacte amb nosaltres, a l'adreça spc@tv3.cat. En base a aquest esborrany, hem enviat unes consideracions al Consell de Govern per si vol fer-ne ús. Però considerem que són tots els professionals els qui tenen dret a opinar, els professionals que en la resolució sobre els mitjans audiovisuals de 1999 rebien el reconeixement del Parlament de Catalunya, "atesos els esforços que han fet en defensa d’una ràdio i una televisió de qualitat, plurals i independents." I en aquest reconeixement no hi havia exclusions, com les que hi ha hagut des de l'inici d'aquest procés.

Tampòc no hem tingut sort quan hem demanat poder veure el documental frustrat "Monarquia o República", perquè s'ha considerat poc oportú quan el tema havia anat baixant i ja hi havia hagut altres pronunciaments al respecte. Entenem que se'ns demani prudència, però que no l'haguem vist no impedeix que poguem pensar que s'ha descarregat massa responsabilitats sobre els autors, quan s'ha constatat la falta de seguiment del documental mentre s'anava fent i no es pot obviar que en la decisió final hi han jugat, ni que sigui indirectament, factors extraprofessionals, perquè la Monarquia és sempre un tema delicat. No mereixien, els companys, aparèixer com els equivocats professionalment, quan es coincideix en el diagnòstic que el que hi va haver va ser un desencontre entre l'encàrrec i el producte final. En tot cas, creiem que cal donar sortida a aquest producte, amb els canvis que s'acordin, i amb la firma dels seus autors.

Ens alegrem en canvi que, per fi, es tornin a fer resums de les reunions de previsions dels dijous, i esperem que també dels Consells de Redacció. Passa però que, com que la comunicació és un peix que es mossega la cua, si no s'informa més obertament i més oficialment d'aquesta novetat, el personal no se n'assabenta, i per tant la comunicació pot tornar a fallar. I llavors no se sap que, per exemple, en l'acta de la primera reunió d'aquesta nova etapa es diu que es va repartir un qüestionari sobre el Llibre d'Estil (no se sap si en l'apartat Guia Editorial o Manual d'Ús) exclusivament a redactors en cap, editors i caps de secció.
No es pot dir que això sigui precisament audàcia en la transparència ni en la participació, sinó més aviat una prevenció molt tradicional i ben poc moderna.

Tampoc podem felicitar TVC per l'elaboració per part de companys del departament d'Esports, i per segon cop, d'un vídeo per a major glòria del F.C. Barcelona, fet per encàrrec del seu entrenador , en un gest de favoritisme cap a un club que ben segur no encaixa amb els principis de la Guia Editorial.

Sembla per tant que fa falta anar millorant els estils en tots els àmbits....

Comentaris

Anònim ha dit…
Per entrar avui s'havia de fer des de fora, sense clicar, i sense la "www" de l'adreça web. Que us boicotegen?
Anònim ha dit…
No s'havia demanat a la direcció, la Guia editorial ? Han dit que no?.

Preguntador

Entrades populars d'aquest blog

Salvem la nostra professionalitat

Desmuntant el Sense Ficció

La vergonyosa conxorxa de Tatxo Benet i David Madí per vendre 8 documentals a TV3