Selecció llocs nivell H “CONCURSOS” MARCATS?

 
Sota l’epígraf de “procés de selecció”, el Departament de Recursos Humans de TVC publica al nostre portal corporatiu els anuncis per cobrir llocs de comandament o "d'especial dedicació", que en algun cas ja circula que estan adjudicats. El fet que aquests “concursos” apareguin en el mateix espai on es convoquen la resta de concursos de provisió de vacants regulats pel conveni provoca confusió entre la plantilla.
 
El conveni col·lectiu de TVC inclou el nivell retributiu H de llocs de “comandament o especial responsabilitat”, que són de lliure designació i on el nivell retributiu el fixa unilateralment la direcció. Res a veure amb tot el procés que se segueix en els nivells de la A a la G, on els representants dels treballadors formen part del tribunal corresponent.

Però l’any 2018, un informe  de la Sindicatura de Comptes de Catalunya informava la CCMA, SA que la provisió de vacants dels llocs de nivell H també havia de garantir, com en la resta de categories del conveni de TVC, “els principis d’igualtat, mèrit i capacitat”. I la mateixa Sindicatura de Comptes instava la CCMA a fixar un procediment específic per a la provisió d'aquests llocs que garantís els principis esmentats.

Tot i les al·legacions contràries presentades inicialment, la CCMA va acabar creant un procediment específic per a la provisió d’aquests llocs de treball de nivell H, del qual incomprensiblement exclouen els directors i sotsdirectors de programa, dient que són encàrrecs puntuals. Segons aquest protocol, la direcció de l’àrea o el cap de departament corresponent i el cap de selecció de Recursos Humans són les úniques dues persones que estableixen els requisits, valoren les candidatures i seleccionen el candidat que consideren idoni. Els representants dels treballadors només tenen dret a ser informats dels candidats presentats i seleccionats, i dels motius que han portat a la designació final.

El nombre de llocs de treball nivell H a TVC s’ha anat incrementant aquestes darrers anys (uns 200), sense una raó prou ben explicada, més enllà l’eludir els processos habituals de provisió que preveu el nostre conveni. Perquè va ser el mateix departament de RH el que unilateralment va traslladar alguns llocs de treball al nivell H, com els corresponsals a l'estranger o els conductors dels TNs més grans.

Considerem que el procés de selecció ad-hoc de la CCMA segueix sense complir els principis d’igualtat, mèrit i capacitat que requeria el Síndic de Comptes. Tenim clar que la provisió d’aquests llocs de treball s’hauria de basar en uns criteris estrictament professionals i en un procés transparent. Perquè en un mitjà públic, la “discrecionalitat” i les opinions personals i subjectives dels caps de torn no haurien de tenir cabuda.

Des de fa temps, els treballadors desconfiem d’aquests “processos de selecció” perquè sovint el desenllaç del procés s’intueix ja abans d’iniciar-se. I és que sovint del contingut dels requisits i dels aspectes poc objectivables a valorar s’infereix fàcilment l’elecció. Tenim alguns exemples recents, i per citar-ne un: l’aparició com a “criteri” sense precedents d’un valor tan subjectiu com la “notorietat”, per sobre de les capacitats objectives dels candidats.

Aquesta “discrecionalitat” en què aspectes objectivables com la formació, l’experiència o l’especialització queden en un segon pla només actua de fre, i provoca el desànim dels professionals amb ganes d’afrontar nous reptes. I ara que a la Corporació es parla tant de talent, no podem deixar en mans de tan poques persones i en processos tan poc equilibrats la captació d’aquest talent.

Sant Joan Despí, 27 de juny de 2022

SPC de TV3

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Salvem la nostra professionalitat

Desmuntant el Sense Ficció

La vergonyosa conxorxa de Tatxo Benet i David Madí per vendre 8 documentals a TV3