Formació a la Redacció

La formació a la Redacció de TVC és una de les potes coixes d'aquesta casa. Fins ara s'han fet cursos amb un caire molt instrumental, com els cursos de veu, els de natural news o els de directes. Sens dubte han estat i són útils, però es queden molt curts per les necessitats d'un col.lectiu de centenars de persones que tenen en les seves mans el principal mitjà de comunicació de Catalunya.
A finals del mes de gener es tanca el pla de formació de l'empresa per aquest any. Els treballadors tenim el dret legal de proposar les iniciatives que ens semblin més convenients. A la comissió paritària de formació s'acabaran casant les propostes dels treballadors amb les de la direcció.
Per tant és el moment de perfilar les nostres propostes i d'aquí la creació d'aquest espai per poder parlar-ne. D'entrada proposem unes idees esquemàtiques que s'han d'enriquir amb concrecions temàtiques, de mètode o propostes concretes de professorat.

- Conferències col.loqui sobre renovació del llenguatge audiovisual en informatius diaris i no diaris.

- Conferències col.loqui de temes d'actualitat tractats per experts externs.

- Cursos d'iniciació en periodisme audiovisual de política, cultura, economia, internacional, societat...

- Cursos taller de guió per programes informatius no diaris.

Comentaris

Anònim ha dit…
Benvolguts comppanys, us copio el correu que he enviat al comitè d'empresa i a la direcció. Només hi vull afegir que crec que els cursos haurien de ser, en la mesura que es pugui, d'una certa obligació, perquè per molt bons que tots siguem, ningú està exempt d'aprendre coses noves. També em mostro reticent als col·loquis i taules rodones i aposto pels tallers amb grups reduits de gent.

AQUÍ BÉ LA MEVA PROPOSTA

Benvolguts companys,



Abans de vacances, alguns companys del Comitè d’Empresa ens van demanar si teníem idees sobre possibles cursos de formació per al personal de la casa. Des de l’optica de la redacció d’informatius, aquí en venen algunes:



- Cursos de català més o menys obligatoris per a tots els redactors: El contacte permanent amb el castellà, fa que inconscientment el nostre ctalà quedi contaminat i això, malgrat els esforços dels lingüistes, té un reflex directe en el català que utilitzem com a vehicle de comunicació amb l’espectador. Tenint en compte que el principal argument que s’utilitza per justificar la funció pública d’aquest canal és la seva funció en la normalització lingüística, crec que aquests cursos haurien de ser prioritaris, fen incís en la detecció i correcció dels calcs d’expressions castellanes i en l’utilització de l’oral.



- Cursos de reciclatge en llenguatge audiovisual: La televisió ha canviat molt en els últims vint anys. En aquest temps, TV3 ha incorporat molta gent nova provinent, no només des del món de la televisió, sinó també d’altres tipus de mitjans, i no s’ha fet cap tipus de formació específica, amb la qual cosa s’han aprés les virtuts però també els defectes dels professionals amb més experiència. Davant dels reptes que TV3 encara és urgent una revisió crítica i actualització de les nocions i coneixements del llenguatge audiovisual per a tots els redactors i ENG de la casa.



- Davant del repte de la TDT, la televisió per internet i la interactivitat, considero que seria d’interès també posar els redactors al dia d’aquestes tecnologies i com poden afectar la seva funció de comunicadors. Donada l’evolució del canal que utilitzem en la comunicació, hem d’aprendre a adaptar-hi el missatge per arribar a l’espectador (receptor) amb una major eficiència. De si assolim o no aquesta eficiència crec que en depèn la fortalesa de la posició de la nostra empresa i per tant que poguem continuar acomplint la nostra funció de televisió pública.



Aquestes són, a grans trets, les meves propostes de cursos. No crec que ens puguem permetre de demorar-les gaire en el temps. Envio també el correu a la direcció d’informatius, per si li pot ser d’utilitat i considera que s’hi hauria d’implicar, i al comitè professional, a qui crec que li pot resultar d’interés en el marc del procés de reflexió que ha endegat.



Resto, com sempre, a la vostra disposició per a qualsevol consulta, comentari o col·laboració que pogueu desitjar.


Atentament, us saluda


Hèctor Verdú

Canal 3/24
Anònim ha dit…
Calia fer-ho en Castellà?
Anònim ha dit…
ja m'extranyava....el primer comentari i ja estem acotant la formació en exclusiva a redactors i ENG's.....en fi algún dia aprendreu que la televisió no és competència exclusiva de "redactors", fins que no ho tingueu assumit, no serveixen de res cursos de reciclatge.
Anònim ha dit…
La proposta està adreçada a tota la "redacció de TVC", que com l'adreça electrònica amb aquest nom, inclou tots els col.lectius de la ídem.
Que un comentarista es refereixi a la seva realitat més pròxima no és criticable.
Anònim ha dit…
Ja seria hora que ens posèssim les piles i reflexionèssim, ni que sigui una mica, sobre com fem els videos, especialment des del punt de vista de la imatge i la realització. Explicar una història per televisió requereix creativitat sino es vol fer ràdio en colors. Crec que és imprescindible que la redacció en bloc sigui conscient d'aquest dèficit audiovisual i que se'ns donin eines per canviar aquesta inèrcia.
Anònim ha dit…
Companys, crec que tot això no servirà per a rés sense una profunda renovació de les persones que tenen algun tipus de responsabilitat a la redacció.

Entrades populars d'aquest blog

Salvem la nostra professionalitat

Desmuntant el Sense Ficció

La vergonyosa conxorxa de Tatxo Benet i David Madí per vendre 8 documentals a TV3