8M, "PLANTA BAIXA" I INFORMATIUS DE TV3

 

 

Durant la jornada del 8M personal del Planta Baixa que havia de fer connexions amb les manifestacions del dia, i amb l'acte per la violació de Badalona, van fer vaga. La direcció d'Informatius va encarregar els directes del Planta Baixa a professionals de TV3 que eren en aquests actes per fer les connexions amb el canal 324 i el TNV.

 

Per tant, es va produir una substitució de vaguistes, que vulnerava els seus drets laborals, per part de personal de TV3 a qui es va encarregar fer els directes, que van augmentar la seva càrrega de feina (i més a llocs on hi havia més d'una manifestació pel 8M, com a Girona i Lleida) amb la lògica incidència a l'hora de seguir el desenvolupament de les mobilitzacions per fer crònica posterior.  

 

Casualment, o no, les reporteres de Tv3 que van sortir en pantalla amb el micro de TV3 i el 324, tot i aparèixer en el programa Planta Baixa, eren totes dones. I malgrat que a Barcelona les imatges també les va fer l'equip de TV3, la presentadora del programa va dir : "avui, el Planta baixa ha sortit al carrer a participar d'aquestes concentracions i a preguntar directament si heu estat mai víctimes d'una agressió sexual", 

 

Fins aquí els fets. La qüestió és que la substitució de vaguistes del PB per part de professionals de TV3 és una vulneració del dret de vaga. I que en el cas de les companyes de TV3, van rebre la directriu jeràrquica de fer els directes pel PB. El primer tema és clar i és susceptible de demanda jurídica, si és el cas. El segon exigeix clarificació sobre les relacions entre els serveis Informatius de TV3 i d'Esports, i un programa 'magazine' fet per una productora privada. Perquè la realitat és que "La Manchester" no va poder complir els seus compromisos amb TV3, i va ser aquesta qui li va facilitar recursos tècnics i humans per pal·liar els efectes del dret a vaga exercit per algunes persones. A les quals i per llei ha de descomptar la part del sou equivalent a l'aturada. 

 

Pel que fa a TV3, i més enllà del 8M, cal clarificar en negociació amb els representants dels treballadors si se'ls pot exigir que facin feina per a una productora privada, o considerar la redacció del PB com a part dels serveis informatius de TV3. Creiem que es pot parlar de sinergies i de situacions excepcionals, però sempre partint de la voluntarietatEn tot cas, s'ha de tractar amb el Comitè d'empresa, i si s'escau, amb el Consell Professional d'Informatius i Esports.

 

El que no pot ser és que la direcció doni per fetes decisions unilaterals que capgiren l'opció anterior de desvinculació total del personal del PB, que ignoren la realitat contractual d'una productora, que no pensen en els drets laborals ni s'encomanen a Recursos Humans, i que portades al límit aboquen a situacions com les del dia 8 de març, en que es va utilitzar personal de TV3, vulnerant el dret de vaga de professionals del Planta Baixa.   

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Desmuntant el Sense Ficció

Salvem la nostra professionalitat

La vergonyosa conxorxa de Tatxo Benet i David Madí per vendre 8 documentals a TV3